tekniset perusteet
tuotehyväksynnät
UNIT-moduulien valmistamisessa käytetään seuraavilla menetelmillä hyväksyttyjä rakennustuotteita:
CE-merkitty rakennustuote, kun rakennustuotteella on harmonisoitu tuotestandardi
Eurooppalainen tuotearviointi (ETA), kun rakennustuotteella ei ole harmonisoitua tuotestandardia
Kansallinen tuotesertifikaatti, kun rakennustuotteella ei ole harmonisoitua tuotestandardia
Rakennuspaikkakohtainen hyväksyntä, kun rakennustuotteella ei ole harmonisoitua tuotestandardia
Mikäli kysymyksessä on uusi (ei tunnettu) tuotekokonaisuus, on UNIT Modules Finland Oy teettänyt testejä ja laskelmia puolueettomilla tahoilla, jotta tuotekokonaisuuden toimivuus on voitu varmistaa. UNIT-moduulien valmistamisessa käytettävät laitteet ovat CE-merkittyjä.
UNIT-moduulien kelpoisuus osoitetaan rakennuspaikkakohtaisella hyväksynnällä, kunnes UNIT-moduulijärjestelmälle voidaan hakea CE-merkintä kokonaisuudessaan (”building kit”). Tämä voidaan tehdä, kun ensimmäiset pilottikohteet on saatu toteutettua.
testit ja tutkimukset
Järjestelmän kehittämisessä on edetty suunnitelmallisesti pyrkien siihen, että tekninen kehitys kattaa kaikki keskeiset osa-alueet. Työn tulokset on dokumentoitu huolellisesti, jolloin järjestelmän ratkaisuille voidaan esittää tekniset perustelut. Tarkastele prototyyppivaiheen jälkeen toteutettuja teknisen kehityksen osa-alueita alla.
-
Moduulin kantavan rungon FEM-analyysi
Vaarnaliitoksen kestävyyden FEM-analyysi
Jäykistävien CLT-levyjen kestävyyden FEM-analyysi
Teräspilarin kestävyyden FEM-analyysi
Jäykistävän seinän kestävyyden testaus täyden mittakaavan seinän avulla
Moduulin liitososien FEM-analyysi
Teräspilarin kestävyyden FEM-analyysi 60 min palossa
Betonilaatan raudoitteet
Lattilämmityksen toiminnan FEM-analyysi
Välipohjan ääneneristävyyden FEM-analyysi
Moduulin kattolevyn läpivientien polttokoe
Talotekniikan melutasojen laskennallinen tarkastelu.
Huoneistojen välisen seinän ja välipohjan ääneneristävyyden kenttämittaus täyden mittakaavan moduulien avulla
prototyyppi
UNIT Modules Finland Oy on kehittänyt tilaelementin rakennetta ja sen valmistustekniikkaa vuodesta 2016 alkaen täyden mittakaavan prototyypin avulla. Ratkaisut on pyritty tutkimaan mahdollisimman huolellisesti sekä suunnittelupöydillä että tehtaalla siten, että ne toimivat sekä rakenne- että tuotantoteknisesti optimaalisella tavalla.
Prototyyppirakentamisen aikana on syntynyt innovaatioita, jotka mahdollistavat uudenlaisten teknisten ratkaisujen käytön tilaelementtirakentamisessa. Uudenlaiset tekniset ratkaisut liittyvät tilaelementin ja sen osien sarjavalmistustekniikan mahdollistamiseen. Täten innovaatiot tehostavat erityisesti työn tuottavuutta tilaelementtien valmistuksessa.
Kehitystyön jatkuessa aina tähän päivään saakka innovaatioita on tuotettu lisää, niin moduulin rakenteeseen kuin sen valmistuksessa käytettäviin laitteisiin liittyen. Suurin ovat innovaatioista on syntynyt testimoduulien rakentamisen aikana, kun innovaatioiden toimivuus on saatu välittömästi testattua todellisella rakenteella.
UNIT-taloihin voidaan liittää uusia ratkaisuja, tekniikkaa ja automaatiota, esim. olosuhteiden ja asukkaiden hyvinvoinnin monitorointia (palveluasunnot). Vakioitu ja moduloitu rakennetekniikka ja langaton ohjaus mahdollistavat uusien sovellusten ja palveluiden liittämisen järjestelmään. Ratkaisut voidaan koeasentaa ja testata jo tehtaalla.